Sällsynt rundmask upptäckt i Skåne – hotar jordbruket

Andra fallet hittills i Sverige

SKÅNE/KRISTIANSTAD.

Ytterligare ett fall av rundmasken Rotgallnematod har upptäckts i Sverige. Den här gången i åkermark öster om Kristianstad.

Det är rundmasken av arten Meloidogyne chitwoodi som har hittats öster om Kristianstad. Rundmasken angriper potatis, morötter och andra grödor och där skadorna kan göra att skörden blir omöjlig att sälja, enligt Jordbruksverket.

– Den går in rötterna och bildar små galler och hindrar rötterna från att utvecklas normalt, säger Carin Bunnvik, enhetschef på Jordbruksverket, till Sveriges Radio.

Fallet i Skåne är det andra som har konstaterats i Sverige. I höstas upptäcktes rundmasken i en potatisodling i Blekinge.

Nu ska odlaren och Jordbruksverket vidta åtgärder för att stoppa spridning av Rotgallnematoden från fältet.

– Om vi skulle få den spridd i de här trakterna blir det i princip omöjligt att odla potatis på fälten eftersom kvalitetsförlusterna blir så stora, säger Carin Bunnvik till SR.

Carin Brunnvik menar att det finns stränga regler kring den lilla rundmasken. Rotgallnematoden kan komma in i odlingar på olika sätt. Det mest troliga är från utsäde eller växtmaterial.

– Än så länge har vi bara två kända fall och vi hoppas att det inte ska vara så vitt spritt i Sverige, säger Carin Bunnvik.

Publicerad 04 May 2018 00:00