Uppskattad mässa återkommer: "Alltför många står utan jobb"

Involverar samtliga kommuner i nordvästra Skåne

NORDVÄSTRA SKÅNE. Vägen till jobb går ofta via studier. Men vägen dit kan ibland kännas snårig och full av hinder. Nu ska en utbildningsmässa på fredag ge de frågande en del svar.

Det var ifjol som Vuxenutbildning Helsingborg, kommunerna i Familjen Helsingborg och Arbetsförmedlingen för första gången arrangerade en gemensam utbildningsmässa. Enligt de inblandade blev responsen positiv och fredagen den 4 maj sker en ny mässa.

"För vuxna finns flera olika studiealternativ i jakten på ett jobb; till exempel möjlighet att läsa upp sina betyg, bli lärling eller plugga på högskola. Många tvekar dock att ta steget in i studierna och därför vill mässan inspirera och besvara frågor", skriver de tre arrangerande parterna i ett pressmeddelande.

På plats kommer bland annat Vuxenutbildningen i Helsingborgs stad att informera om hur det är att studera som vuxen i form av ett seminarium om studieteknik och studiestöd. Arbetsförmedlingen kommer att berätta om arbetsmarknadsläget, bristyrken och utbildningar som leder till jobb.

– Många branscher behöver personal både i dagsläget och på längre sikt. Det gör att man kan kombinera intresse och bra jobbmöjligheter när man väljer en utbildning, säger Camilla Rejdvik-Pålsson, chef Arbetsförmedlingen Helsingborg Höganäs.

På plats finns alla som erbjuder vuxenutbildning i Familjen Helsingborg (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga), men också arbetsmarknadsutbildningar i Skåne, yrkeshögskolor och folkhögskolor från Nordvästra Skåne.

Det finns både kortare och längre yrkesutbildningar som leder direkt till jobb

I mars var antalet arbetslösa i Skåne med högst förgymnasial utbildning drygt 20 000 personer, det vill säga nästan 34 procent av samtliga arbetslösa. Arbetslösheten för denna grupp var 27,1 procent. Arbetslösheten för personer med gymnasieutbildning var 8,1 procent och för personer med eftergymnasial utbildning 6,4 procent, enligt Arbetsförmedlingens siffror.

– Många får jobb i Sverige i dag, men det finns alltför många som står utanför arbetsmarknaden. Inte minst nyanlända. Här har vuxenutbildningen en viktig roll för att underlätta matchningen mellan arbetsgivare och arbetssökande. Det finns både kortare och längre yrkesutbildningar som leder direkt till jobb, säger Anna Jähnke (M), ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Helsingborgs stad

Utbildningsmässa

Det hela sker på Arbetsförmedlingen på Södergatan 39 i Helsingborg mellan klockan 10.00 och 13.00 fredagen den 4 maj.

Publicerad 02 May 2018 00:00