Fortsatt passkö – kan ta två månader att få tid

"Är man inte i akut behov kanske man kan avvakta"

NV-SKÅNE.

Köerna är fortsatt långa för att skaffa pass. I Helsingborg finns första lediga tid i början av juli.

– Är man inte i akut behov av pass just nu kanske man kan avvakta, säger Malin Rantzow, gruppchef för reception och passexpedition i lokalpolisområde Nordväst.

Trycket efter pass är stort, något Lokaltidningen rapporterat om tidigare. Men för närvarande får den som vill skaffa pass i Helsingborg i värsta fall vänta till i början av juli.

– Det är inte ovanligt med ett sådant här högtryck vid den här tidpunkten på året. Många ska ut och resa och upptäcker att man behöver förnya passet, säger Malin Rantzow.

Under våren har man haft utökade öppettider på passexpeditionerna i Helsingborg, Ängelholm och Landskrona där man öppnat en timme tidigare än vanligt på vardagar samt satt in två lördagsöppna tillfällen. Det fortsatta söktrycket gör att man beslutat att ha ett lördagsöppet även i maj.

Enligt Malin Rantzow gör man vad man kan för att möta den kö som finns.

– Vi har flyttat våra resurser till Helsingborg där trycket är störst. Det handlar om att ta hit mer personal för att skapa mer utrymme i passystemet. I Helsingborg har vi fem passmaskiner, men det är inte alltid som jag lyckas bemanna upp alla. Men nu har vi optimerat läget.

Från passexpeditionens håll vill man uppmana till att vara ute i god tid när man ska beställa eller förnya sitt pass.

Men även om den som vänder sig till expeditionen i Helsingborg får räkna med åtta veckors kötid kan det – om man har tur – dyka upp tider.

– Man får vara på tårna och kolla polisens hemsida. Där lägger vi ut strötider kontinuerligt. Har man akut behov av pass får man kanske titta efter en tid i en annan ort i regionen, säger Malin Rantzow.

– Vill man slippa vänta länge på pass är lågsäsongen för pass september-februari.

Publicerad 02 May 2018 13:09