Efter Årets Bagare: Glad trots motgångarna

Lokal bagare fick dålig start i rikstävlingen

ÄNGELHOLM/HELSINGBORG. En dålig start sänkte lokalbagaren Lina Kempes chanser att ta hem titeln Årets Bagare 2018. "Jag är ändå glad att jag genomförde det", säger hon dagen efter urladdningen.

Tävlingen Årets Bagare pågick i veckan i köpcentrumet Nordstan i Göteborg. Med som en av fem finalister var Ängelholmsbon Lina Kempe, som till vardags knådar deg på Backhaus Bageri och Café i Helsingborg.

– Det känns jätteläskigt, nervöst, spännande och häftigt på samma gång, det är som en cocktail av känslor, berättade hon när Lokaltidningen ringde upp henne inför tävlingen.

När vi pratar med henne igen på fredagsmorgonen, efter att tävlingarna har avslutats, berättar hon att hon känner sig trött och helt urladdad.

– Jag fick motgångar från början, ett tag funderade på att bryta tävlingen, säger hon.

Förberedelserna av baguettedegen genomfördes dagen innan första tävlingsdagen. När hon tittade till degen på tävlingsdagen såg den ut som en våffelsmet. Inte riktigt så hon hade tänkt sig att tävlingen skulle starta. Kanske berodde missödet på att det var för kallt i hennes kyl, menar hon.

– Men det kan bero på olika saker. Det satte känslan för hela dagen och rubbade planeringen tyvärr, säger Lina Kempe.

Jag fick motgångar från början, ett tag funderade på att bryta tävlingen

Men hon ville trots allt fullfölja tävlingen och intog slutligen en delad fjärdeplats.

– Jag är ändå glad att jag genomförde det, menar hon.

Hon har vunnit många erfarenheter trots motgångarna, menar hon.

– Hur man tävlar, hur man ska presentera sina verk och hur man lägger upp sitt arbete. Jag fick mycket mycket inspiration från de jag tävlade mot. Jag fick även jättemycket bra tips på hur man jäser och bakar kavlade degar, som till exempel weienerbröd och croissanter. Vi fick bra feedback av juryn i efterhand. Det var jättebra. Det ska jag prova så fort jag är tillbaka på jobbet.

I mitten Gustav Fagerman som tog hem titeln Årets Bagare 2018.

I mitten Gustav Fagerman som tog hem titeln Årets Bagare 2018. Foto: Årets Bagare Konditorer

Hon känner att hon har tränat så mycket hon har kunnat inför tävlingen.

– Jag tror kanske att om jag väntat lite så hade jag samlat på mig mer erfarenhet, säger Ängelholmsbon som endast arbetat i branschen i fyra år.

– Det har verkligen gått fort, säger hon själv.

Kan du tänka dig att tävla igen?

– Just nu är jag väldigt avskräckt, men kanske känner jag annorlunda om några år. Jobbar man på och får mer erfarenheter har jag nog bättre chanser.

Publicerad 16 March 2018 00:00