Här semestrar skåningen helst

Miami och Kreta populäraste resmålen

SKÅNE. Bland svenskarna är det skåningarna som planerar att lägga mest pengar på semestern i år. 17 procent av de tillfrågade Malmöborna uppger att de ska lägga 20 000-30 000 kronor enligt en undersökning som resebyrån Resia låtit SIFO göra.

Av
Felix Alnemark

– I förra årets Resiabarometer kunde vi se att skåningarna är de som reser mest, och det stora intresset för resor fortsätter även i år. Smidiga och prisvärda flyglinjer från framför allt Köpenhamn är förmodligen en stor anledning till detta. Men är det kanske också så att de flesta globetrotters i vårt avlånga land valt att bosätta sig närmare Europa och resten av världen? säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia i ett pressmeddelande.

Miami ligger i topp bland reguljärresorna. Prag och Malaga klättrar samtidigt som Las Palmas och Paris är nykomlingar på top 10-listan. Kapstaden ökar med hela 500 procent medan London och Barcelona tappar mest.

Det skåningarna helst lägger sina pengar på under resan är själva boendet. Enligt undersökningen ska det ligga centralt och "vara inspirerande i form av boutiquehotell". Helst ska hotellet kunna erbjuda bra mat. Skåningarna lägger också betydligt mer pengar på både shopping, barer och nattklubbar än vad resenärer från andra delar av Sverige gör.

Även bland de resenärer som planerar att läggafrån 30 000 kronor eller mer per person, sticker malmöborna och skåningarna ut i jämförelse med resten av landet.

– Vi har märkt av ett större intresse för skräddarsydda resor som kan vara lite svårare att boka själv. Det bokas även mycket långresor, mer påkostade resor, kryssningar och framför allt Hurtigruten där vi ser ett mycket stort intresse. Helsingborgarna med omnejd är på hugget och vill ut och upptäcka världen, säger Anette Holmgren, resebyråchef på Resia i Helsingborg.

Skåningarnas topplista reguljärflyg

Miami (2)

Malaga (8))

Barcelona (1)

Palma de Mallorca (4)

Prag (9)

New York (6)

London (3)

Las Palmas (Gran Canaria) (ny)

Rom (5)

Paris (ny)

Skåningarnas topplista charterresor

Chania (Kreta) (3)

Palma de Mallorca (2)

Las Palmas (Gran Canaria) (1)

Larnaca (Cypern) (4)

Teneriffa (10)

Rhodos stad (6)

Split (Kroatien) (8)

Heraklion (Kreta) (ny)

Antalya (Turkiet) (ny)

Dubai (ny)

Källa: Listorna är baserade på resor med avresa från Malmö och Köpenhamn mellan 6 mars och 31 december 2018.

Publicerad 07 March 2018 10:02