Förslag: Förbered den skånska vården för terrordåd

"Det har redan hänt i Köpenhamn och Stockholm"

SKÅNE. Den skånska sjukvården måste förbereda sig för terrorattentat. Det menar Liberalerna vars fråga nu ska behandlas av regionfullmäktige.

– Vi måste förbereda oss på att ett terrordåd kan ske i Skåne. Det har redan hänt i Köpenhamn och Stockholm, säger Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Skåne.

I en motion till hälso- och sjukvårdsnämnden lyftes frågan om att förbereda den skånska vården på terrorattentat. Arbetet ska dra lärdom av förra årets dåd på Drottninggatan i Stockholm.

– Det visade sig tydligt att Stockholm inte var förberedd på den typen av dåd. Polisen, räddningstjänst och sjukvårdspersonal gjorde heroiska insatser, men kommunikationen i de olika leden var bristande, säger Gilbert Tribo.

Under en lång tid har Region Skåne genomfört en rad övningar inför större kritiska händelser. Men man kan alltid bli bättre menar Liberalerna.

– Vi vill ta del av arbetet från Stockholm, deras utvärdering och vad vi kan dra lärdom av och bli bättre på och rustade inför ett eventuellt terrordåd. Myndigheterna i Skåne arbetar redan gemensamt med detta, men det behövs ett politiskt erkännande som visar att vår katastrofberedskap är god.

Motionen klubbades igenom på hälso- och sjukvårdsnämndens möte den 1 mars. Beslut hur man går vidare tas på regionfullmäktiges sammanträde den 3 april.

Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Skåne.

Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Skåne. Foto: Pressbild

Publicerad 05 March 2018 00:00