Fortsatt svårframkomligt på vägarna

"Räkna med att inte komma i tid”

SKÅNE. Under tisdags-och onsdagsdygnet rapporterades inte mindre än 216 trafikolyckor runt om i Skåne. Flera av dem med flera fordon inblandade. Torsdagen ser ut att bli besvärlig även den. Samtidigt ställs samtliga tåg mellan Ystad-Simrishamn in och kommer att rulla tidigast på söndag.

Av
Sanna Hjalmarsson

Andreas Holm

– Vi fortsätter mana till största möjliga försiktighet. Behöver man inte ut med bilen bör den stå och måste man ut får man räkna med att inte komma i tid någonstans, säger Kim Hild, pressinformatör på Polisens ledningscentral.

Hittills har morgonen dock varit relativt lugn. Under morgontimmarna har en olycka rapporterats från Ängelholm där en bil och en skåpbil kolliderat på Helsingborgsvägen i höjd med Kungsleden.

Polis, ambulans och Räddningstjänst har kallats till platsen.

– Det ska röra sig om en påkörning bakifrån, men det finns inga uppgifter om några personskador.

En trafikolycka har även inträffat på inre ringvägen i Malmö i höjd med Bulltofta. Det rör sig här om en singelolycka och det är oklart hur trafiken påverkas.

På E6 i höjd med Alnarp står just nu även en havererad lastbil i vägen för trafiken i norrgående riktning.

Polisen manar även här till största försiktighet.

Förutom snötäckta och hala vägbanor är det fortsatt stora störningar i den skånska kollektivtrafiken. Skånetrafiken avråder helt resor till och från Österlen.

I vissa delar av Skåne alla avgångar helt inställda, på andra håll rullar trafiken med risk för viss försening.

– Det gäller att vara ute i god tid om du ska resa kollektivt idag, säger Theresia Svanholm på Skånetrafikens presstjänst, som även rekommenderar resenärer att gå in på Skånetrafikens hemsida eller app för att uppdatera sig om den senaste informationen.

Tågtrafiken mellan Ystad och Simrishamn ställdes in under gårdagen och väntas kunna återupptas tidigast på söndag morgon. Även vissa avgångar mellan Malmö C och Ystad är inställda. På Österlen har ovädret slagit till som hårdast där vissa regionbusslinjer är helt inställda. Den trafik som rullar gör det med förseningar.

– De flesta linjer kör så gott de kan utifrån rådande väderlek. På en del håll är det helt inställt.

Bussar ersätter de tåglinjer som har ställts in på sträckorna Ystad-Simrishamn och Malmö Hyllie-Ystad, fram till klockan 19 ikväll.

UPPDATERING 14.45: Vid 14.30-tiden började tågen rulla mellan Malmö C och Ystad, med viss fördröjning.

UPPDATERING 08.25: Stor påverkan rapporteras även på E6 i höjd med trafikplats V. Klagstorp och trafikplats Petersborg i riktning mot Malmö. Två stillastående fordon begränsar framkomligheten.

Enligt Jenny Larsson på Sydbuss, som står för ersättningstrafiken i sydöstra Skåne har det åter börjat blåsa upp rejält på Österlen.

– Sikten försämras hela tiden Simrishamn - Tomelilla - Ystad - Simrishamn. Svarta moln drar in över Simrishamn så nya snöbyar är att vänta inom kort. Sträckan är sedan innan mycket halt, dålig sikt och blåser kraftigt. Direktbussarna Simrishamn - Ystad ligger nu på 1 timme ca och via turerna på 1,5 timme, säger hon.

Grafik. Trafikverket.se

Senaste nytt om Skånes vägar hittar du på Trafikverkets hemsida.

Publicerad 01 March 2018 00:00