Allt fler kuggar körkortet

STR: ”Letar genvägar”

SVERIGE. Andelen körkortsaspiranter som kuggar både körprov och kunskapsprov ökar. Det visar statistik från Trafikverket.

Under 2017 godkändes endast 47 procent av de gjorda körproven och 45 procent av kunskapsproven. Det är en minskning med drygt en procent på körproven och tre procent på kunskapsproven sedan 2016.

Differensen från 2015 är än större. Då godkändes drygt hälften av alla på körproven och nästan 48 procent på kunskapsproven.

– Det är ingen nyhet att andelen godkända sjunker. Det är en trend som vi har sett under många år och det blir allt sämre, säger Berit Johansson, förbundsordförande för STR, Sveriges Trafikskolors Riksförbund.

Enligt henne beror minskningen av godkända prov på en allt större övertro på sin egen förmåga.

– Många letar genvägar och kör efter devisen "går det så går det", vilket leder till att allt fler bokar prov innan de är redo. Det gjorde man inte i samma utsträckning förr. När jag själv tog körkort på 1980-talet var det pinsamt att misslyckas. Man höll därför provdagen hemlig och pluggade allt vad man kunde innan, säger Berit Johansson.

Att allt fler misslyckas med sina prov beror alltså inte på att testen på något sätt blivit svårare.

– Proven har inte förändrats. De är i precis samma tappning som de alltid har varit, säger Berit Johansson.

Under 2017 godkändes 72 822 av totalt 160 320 prov. Enligt statistiken är kvinnorna något bättre på att klara proven med närmare 49 procent, medan endast 45,5 procent av männen får godkänt.

Huruvida man klarar proven skiljer även stort mellan körskoleelever och privatelever.

– Runt 70 procent av de som gått på körskola klarar testen på första försöket och 90 procent klarar det efter två försök. Endast 35 procent av privateleverna klarar provet på första försöket, säger förbundsordföranden.

Fotnot: Alla tal är avrundade till närmaste heltal.

Publicerad 20 February 2018 07:26

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag