93-årig kvinna fick skallen spräckt – tog över en vecka innan hon fick rätt vård

Inspektionen för vård och omsorg riktar kritik mot sen röntgen av huvudskador

ÄNGELHOLM. En dement 93-årig kvinna fick en bula efter att ha fallit rakt bakåt på ett äldreboende i Ängelholm. Men först efter åtta dagar togs hon till sjukhus där man upptäckte hjärnblödningar och att skallen var spräckt.

Det var på ett äldreboende som kvinnan blev knuffad och föll till marken och fick ett blödande sår i huvudet. Personal på boendet tog kontakt med läkare som ordinerade övervakning och blodtryckskontroller.

Efter att 93-åringen blev allt mer förvirrad trodde en annan läkare det berodde på en urinvägsinfektion och ville avvakta vidare undersökning. När det inte blev bättre efter över en vecka blev kvinnan röntgad. Där fann man en skallskada och två blödningar. Enligt anmälan svarade då kvinnan inte på tilltal, kunde inte äta själv och skrevs då in på strokeavdelningen på Helsingborgs lasarett.

I det aktuella fallet var patienten behandlad med blodförtunnande medicin vilka enligt Ivo "ökar risken för intrakraniell blödning i samband med trauma mot huvudet."

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anser att en skiktröntgen skulle ha gjorts omgående och kritiserar de inkopplade läkarna.

Ivo kritiserar även de båda läkarna för att inte ha prövat om kvinnan skulle fortsätta med sina blodförtunnande mediciner, vilka ökade blödningsrisken.

Publicerad 02 December 2017 11:30

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag