Drar igång ett av få politiska ungdomsförbund i Ängelholm

ÄNGELHOLM. Ungdomar i Ängelholm som vill engagera sig inom något politiskt parti är i många fall hänvisade till Helsingborg. Nu ska SSU försöka dra igång – igen.

Ängelholm har potential, menar Amanda Svensson som tillsammans med Aylin Caglipamuk och Aurora Belulaj drar igång Socialdemokratiska ungdomsförbund, SSU, i Ängelholm

– Många ungdomar hänger kring Stortorget, de skulle kunna engagera sig i stället. Vi behöver fler unga i kommunen, säger Amanda Svensson.

Hon började ?engagera sig fackligt.

– Jag har alltid hatat orättvisor, säger Amanda Svensson.

Hon sitter även? i distriktsstyrelsen för Skåne och har varit engagerad i ett år.

– Jag har alltid hatat orättvisor. Vi har många utmaningar framför oss i Ängelholm, ungdomar lyfts inte så mycket i samhället. Vi har ungdomsarbetslöshet, frågor som rör utanförskap och avgiftsfri kollektivtrafik är något vi vill driva, säger Amanda Svensson.

Det är också? en utmaning att få unga att bli aktiva och engagera sig.

– När man hör  ordet politik så tycker nog många att det låter stort och skrämmande. Men att engagera sig handlar inte bara om politik, vi ska ha roligt också. Och om vi är många så kan vi påverka, säger Amanda Svensson och fortsätter:

– Vi har mycket att lära oss från de äldre men vi ungdomar måste få synas och höras mer i politiken och vi kan ge nya infallsvinklar. Det är viktigt för att vi ska kunna få en så bred bild av samhället som möjligt och hur det ser ut i dag. Inga andra än unga är bättre på att förklara hur ungdomsarbetslösheten känns till exempel.

SSU gjorde en omstart 2014 men lades sedan på is. Och nu ska ni dra igång det igen. Vad gör att ni lyckas den här gången?

– Den här gången är det annorlunda, vi är tre drivna tjejer. Vi har förbundsstyrelsen bakom oss och får bra stöd från S-kommunen. Vi ska synas och märkas, säger Amanda Svensson.

Ett annat förbund ?som är aktivt i Ängelholm är Moderata ungdomsförbundet, MUF. Förbundet har uppemot 40 medlemmar i Ängelholm, enligt Erik Hanstål som är ledamot i styrelsen. MUF gjorde en omstart 2014.

– Det är inget problem att värva medlemmar men problem att rekrytera aktiva, säger han.

Förbundet arrangerar bland annat talarkvällar och grillkvällar.

– Nu under valåret kommer vi att kampanja mer än vi brukar, säger Erik Hanstål.

Andra partiers ?ungdomsförbund har representation i Helsingborg. Så som Liberala ungdomsförbundet, som tidigare fanns i Ängelholm.

– Ängelholm är en del av vår avdelning i?Helsingborg. Det är inte tillräckligt många aktiva medlemmar i Ängelholm. Men vi är där med kampanjer, säger Cornelia Kramer, ordförande Liberala ungdomsförbundet Skåne.

Likaså Kristdemokratisk ungdom fanns tidigare i Ängelholm.

– Men det blev för litet i Ängelholm så Helsingborg är upptagningsområde för nordvästra Skåne. Men om någon vill dra igång det i Ängelholm så är det fritt fram, säger Alexander Kolind som är ordförande för KDU Helsingborg.

Publicerad 06 September 2017 16:04

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag