Bostadsbristen:

Sofia har sökt lägenhet i flera år

"Borde byggas lägenheter prioriterade för unga"

ÄNGELHOLM. Ett förstahandskontrakt står högt på önskelistan för Sofia Boström. I två och ett halvt år, sedan hon fyllde 18, har hon sökt lägenhet, förgäves. Men hon är inte ensam. Rekordmånga unga tvingas bo kvar hemma hos föräldrarna, visar en ny rapport.

I vintras skrev Lokaltidningen om bostadsbristen och de ökade köerna i Ängelholm och i nordvästra Skåne generellt. En som är berörd är Sofia Boström. Hon bodde hemma hos föräldrarna tills hon i januari i år fick en lägenhet i andrahand. Men att få ett förstahandskontrakt, som Sofia vill ha för att kunna slå sig till ro, är desto svårare.
”Borde byggas lägenheter för ungdomar så att de kan komma ut i vuxenlivet”
– Jag har sökt runt 40 lägenheter men inte fått någon visning. Jag började söka när jag var 18 för då ville jag flytta hemifrån, säger Sofia Boström och fortsätter:
– Ett förstahandskontrakt känns tryggare. Till en början kändes det bra att ha fått en lägenhet i andrahand men jag vet ju inte hur länge jag kan bo kvar där.

Ensam i denna? situation är Sofia Boström dock inte?. I Sverige bor 213 000 unga vuxna hemma hos föräldrarna trots att de hellre skulle bo på annat sätt, enligt Hyresgästföreningens senaste utgåva av rapporten Unga vuxnas boende i Sverige. Drygt 24 procent av alla unga vuxna bor hemma hos sina föräldrar. 1997 var motsvarande andel 15 procent. Lite drygt 57 procent av Sveriges unga vuxna bor i egen bostad, det vill säga bostadsrätt, eget hus eller hyresrätt med förstahandskontrakt, eller studentbostad. Det är den lägsta uppmätta andelen någonsin, enligt rapporten.
Sofia Boström ?studerar i ?Halmstad och har funderat på att söka en studentlägenhet där.
– Men jag har inga vänner där och jag vill bo nära min familj. Det är i Ängelholm jag trivs.

Hon studerar på heltid och har två jobb. Men för att få en lägenhet i förstahand är det ofta tuffa krav.
– Jag förstår att det måste finnas krav men de är för höga. Om du söker en lägenhet som har en hyra på 5 000 kronor så måste du hos vissa hyresvärdar ha fyra gånger det i inkomst. Det är inte många i min ålder som har det, säger hon.
I sin rapport ?föreslår Hyresgästföreningen en kommunal bostadsgaranti för unga vuxna upp till 25 år.
Fler bostäder ?åt ungdomar måste till, menar Sofia Boström.
– Det känns som att äldre prioriteras, det byggs många hus för 55 plus. Det borde byggas lägenheter prioriterade för unga så att de kan komma ut i vuxenlivet, säger hon.

Publicerad 19 May 2017 13:39

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag