Sakernas internet byggs ut i Ängelholm

ÄNGELHOLM. Internet of things, ”sakernas internet”, kommer till Ängelholm. Det är en så kallad öppen stadshubb som ska få föremål, fordon och apparater att kommunicera på ett nytt sätt.
Infrastrukturen byggdes upp i Helsingborg tidigare i år, där pilotprojekt har dragits igång. Nu har det blivit dags för Ängelholm och i förlängningen ser Öresundskraft, som tillhandahåller infrastrukturen, att det byggs ut ytterligare i nordvästra Skåne.
I grund och botten handlar det om sensorer som kan leverera olika värden.
- I Helsingborg har vi testat det på gatuskyltar, där en sensor kan tala om om en skylt har vridit sig till exempel. Det går att bygga in intelligens även i enkla saker som en trafikskylt, säger Bo Lindberg, chef för kommunikationslösningar på Öresundskraft.
Allt från hushållsapparater och hemelektronik till elnät och transportsystem kan sända och ta emot information via sensorer. Tekniken är intressant för kommuner, företag och även privatpersoner, menar Bo Lindberg. Tekniken kan exempelvis varna för trasig gatubelysning eller mäta luftföroreningar.
- Det kan vara allt från vattentemperatur till positionering av cyklar, som kan vara intressant för cykeluthyrare exempelvis, säger han och fortsätter:
- Tekniken kan även vara intressant för fastighetsägare som har stora ytor att hantera. I Helsingborg använder vi det för att identifiera läckor i fjärrvärmenätet. Eller för privatpersoner som vill bygga upp sitt smarta hem även i utomhusmiljön. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad det kan användas till.
Information skickas från sensorerna till Öresundskraft, som fångar upp signalerna och skickar informationen till användaren. Sakernas internet är en utveckling som går snabbt, enligt energibolaget. Om några år väntas 50 miljarder prylar världen över vara uppkopplade.
I dag talas det ju mycket om intrång och risken för hackning, när allt mer kopplas upp mot internet. Hur ser ni på det?
- Det är viktiga frågor. Den här signalen är krypterad och vi förmedlar den tillbaka krypterad, det är att jämföra med en VPN-tunnel när man kopplar upp sig mot internet. Det är användaren som bestämmer vem som får ta del av informationen, säger Bo Lindberg.
 
 
 

Sakernas internet

Sensorer, med en batteritid på 20 år, sätts ut på olika föremål. Infrastrukturen består av ett antal sändare/mottagare, så kallade LoRa-gateways samt en digital plattform som bland annat hanterar säkerheten. Sensorerna pratar genom radiosignaler med närmaste gateway, därifrån går trafiken i det befintliga fibernätverket till plattformen och vidare till användaren.

Publicerad 16 May 2017 11:21

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag