Kö till familjerådgivningen

"Önskar det vore kortare väntetid"

Av
Sarah Bernshed/Martin Wingren

SKÅNE. Personer i behov av kommunal familjerådgivning kan få vänta olika länge beroende på bostadsort. Till familjerådgivningen i Båstad/Ängelholm är det 1-1,5 månader.

I vissa fall är väntetiden för närvarande tre månader.
– Det är inte okej. Är man i en akut kris säger det sig självt att man behöver hjälp snabbt, säger Annika Lindén, ordförande i föreningen Sveriges kommunala familjerådgivare.
En rundringning? som Lokaltidningen har gjort visar att väntetiderna varierar kraftigt i de skånska kommunerna.
– Det vi har sagt är två veckor. Vi gjorde själva en miniundersökning 2014 för att få lite koll och det visade sig vara väldigt olika i olika kommuner, konstaterar Annika Lindén.

Varför är det viktigt att hålla väntetiderna nere?
– Gäller det en akut kris, som till exempel otrohet, säger det sig självt att man behöver snabb hjälp. Går man för länge med problem i relationen är risken att man till slut enbart pratar med varandra utifrån besvikelse och då kan det redan vara för sent att rädda relationen.
– Att få hjälp snabbt är också viktigt utifrån ett barnperspektiv. Det är helt avgörande för barn hur föräldrar tar tag i sina problem. För även om det är väldigt kloka föräldrar kan problemen ändå påverka barnens miljö, säger Annika Lindén.

Väntetiden till ?Båstad/Ängelholms familjerådgivning, som delas med Ängelholm, Åstorp och Örkelljunga, är 1-1,5 månader och har varit så länge, enligt Cecilia Örnemark som är en av två familjerådgivare.
– Vi skulle önska att det var kortare väntetid, vår policy är två veckor. Men den har varit svår att hålla, det är fler som söker våra tjänster, säger hon.
Hon tror att? det känns mer okej för människor i dag att höra av sig till familjerådgivningen.
– Folk är mer infomerade om att de kan få den servicen och känner inte heller obehag för att göra det. Media har uppmärksammat oss och det görs terapiprogram på tv, säger Cecilia Örnemark.
De vanligaste orsakerna till att söka stöd är hjälp med att förstå varandra och kommunikationsproblem. Och problem som uppstår när barnen är små.
För att korta? väntetiden skulle en ytterligare tjänst på familjerådgivningen vara bra men det är inte på agendan just nu, enligt Cecilia Örnemark.
– Vi ser samtidigt att det finns kommuner runt omkring som har längre väntetider. Vi har diskuterat om vi ska framföra behovet vidare upp till politiken men det är just nu inte på agendan, säger familjerådgivaren och fortsätter:
– Sedan tror jag att det är en generationsfråga att den som ringer förväntar sig att få hjälp dagen efter. Det kan även vara bra att avvakta lite ibland och försöka lösa det på egen hand, säger Cecilia Örnemark.
LÄS OCKSÅ: Experten: Därför krisar relationen

Familjerådgivning

Familjerådgivningen startade i början av 1950-talet som en verksamhet inom kommun eller landsting. Kommunerna har ett ansvar för att familjerådgivning kan erbjudas dem som begär det. IVO (Inspektion för vård och omsorg) är tillsynsmyndighet. Källa: Föreningen Sveriges kommunala familjerådgivare

Utöver privata alternativ bedriver bland andra även Svenska kyrkan familjerådgivning. Hos Svenska kyrkan i Lund är väntetiden för närvarande 6-7 veckor. Antalet bokade samtal under 2016 var 1 036 stycken. "Vi försöker hålla nere väntetiderna för att vi vet hur viktigt det är att få komma till", säger Martin Garlöv som är pressansvarig för Svenska kyrkan i Lund.

Så här ser läget ut i nordvästra Skåne:

Åstorp, Båstad, Örkelljunga, Ängelholm
Åstorp, Båstad, Örkelljunga och Ängelholm samarbetar kring familjerådgivning. Mottagning i Ängelholm.
Förväntad kötid per januari 2017: 1-1,5 månad

Perstorp, Klippan
Perstorp och Klippan samarbetar gällande familjerådgivning. Mottagning i Klippan.
Förväntad kötid per januari 2017: Ingen väntetid för närvarande. 

Bjuv
Familjerådgivning erbjuds i Helsingborg.
Förväntad kötid per januari 2017: sju dagar. 

Helsingborg
Förväntad kötid per januari 2017: ingen. 

Höganäs
Familjerådgivning erbjuds i Helsingborg.
Förväntad kötid per januari 2017: Ingen. 

Landskrona
Familjerådgivning erbjuds i Landskrona och Helsingborg.
Förväntad kötid per januari 2017: Sju dagar. 

Publicerad 14 February 2017 08:30

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag