Här är skånska namnen som fick avslag

Vanguard, O'leavy och Bejta fick nej

Av
Oskar Elfving Söderström

SKÅNE. Vanguard, O'leavy och Bejta är några av de Skånska namnansökningar som fått nej hos Patent- och registreringsverket under 2015 och 2016. 
Även om det endast är en dryg procent av ansökningarna om byte av efternamn som får avslag hos Patent- och registreringsverket så finns det ändå tillfällen när verket säger nej. Under 2015 och fram till sista oktober 2016 ogillades totalt 31 efternamn i Skåne.
Att en ansökan om byte av efternamn avslås beror oftast på att det redan finns personer som redan har namnet eller har rätt att heta det eller att det är lätt att förväxla med ett sådant, att det är förväxlingsbart med ett varumärke eller ett företag som finns registrerat, eller att man ansökt om ett dubbelnamn som efternamn. En annan vanlig orsak till avslag är att PRV.
Den 1 juli 2017 träder dock en ny namnlag i kraft som bland annat innebär att det blir tillåtet att ta ett befintligt efternamn förutsatt att det är fler än 2 000 personer som redan bär namnet. Dessutom får barn inte längre föräldrarnas efternamn, i stället får föräldrarna ansöka om efternamn till barnet.

Ej godkända namn i Skåne

Kisch

Hamzawie

Hermees

Cler

Al-Ahmed

Juhl

Nordstjerna

Aaban

Tanim

Mohammad

Vintsund

Vaineikite

Kongerslev

Hultzen

Mishaal

Hassemark

Vanguard

Huber

Yildiz

Arilin

Brandt

O'Levy

O'Leavy

O'Leevy

Lila

Bonet

Alawadi

Sandström

Andell

J:son Lindh

Bejta

Listan innehåller samtliga avslagsgrunder, även namn som är tillåtna men där personen som sökt inte har rätt att bära namnet.

 

Publicerad 25 December 2016 00:00

Lokaltidningen Ängelholms nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag