Eva Rydingers

Eva Rydingers "Härifrån till verkligheten" utspelar sig till största del på Bjärehalvön. "Här känner jag mig hemma", säger författaren.

Hon tar relationsdrama till Bjärehalvön

BJÄREHALVÖN. ?Nu är Eva Rydinger bokaktuell med sin andra roman. Även i den är Bjärehalvön utgångspunkten för bokens relationsdrama.

– Här känner jag mig hemma och här hittar jag min inspiration, säger Eva Rydinger när vi träffas i den blå stugan i Vejbystrand som varit hennes sommarboende sedan 15 år tillbaka. Om bara ett par timmar ska hon åka tillbaka hem till Stockholm. Men det är i Vejbystrand där hennes andra roman ”Härifrån till verkligheten” utspelar sig.
På Tångvägen? bor en av huvudpersonerna, Marianne. Dottern Karin bor i Stockholm men hälsar på sin mamma över några veckor varje sommar, ett möte som sällan är okomplicerat. Ur dotterns perspektiv besöker hon sitt barndomshem medan mamma Marianne, har skapat sig ett eget liv, och menar att det numera är ett ”vuxenhem”.
– Var börjar och var slutar ett moderskap? Den frågan ställer jag mig i den här romanen. Ofta pratar man om att man som mamma kan ha svårt att klippa navelsträngen, men ibland kan det vara barnen som har det svårt att göra sig fri från föräldrarna. Bara en sådan sak att de vuxna barnen kan ha nycklar hem till föräldrarna och kan komma och gå som de vill. Hur påverkar det en relation?, menar Eva Rydinger.
För den som läser? hennes andra roman kommer Vejbystrand att vara närvarande. Marianne tar varje dag ett morgondopp i havet, hon träffar så småningom en man från Förslöv och hennes avlidne man är begravd i Ängelholm – en förlust som ständigt ger henne en känsla av skuld. Hennes dotter är även hon änka.
För Eva Rydinger har det varit viktigt att befinna sig på platserna hon skriver om.
– Jag kan ju de här platserna. Jag är född och uppvuxen i Ängelholm. För mig är det viktigt att vara här, jag tror det ger en större känsla av närvaro. Här ser jag detaljerna, känner dofterna och kan föra in det i min berättelse, säger hon.
Det har gått tre år ?sedan hon bokdebuterade, då med romanen ”Fotografen” som bland annat blev lovordad på grund av språket.
– Mitt andra bokprojekt lät dröja lite. Men nu när jag har romanen klar har jag hittat min röst. Det känns jättebra. Nu kan jag nog på riktig kalla mig författare, säger hon och ler.
”Jag är född observatör och tycker relationer är spännande”
Eva Rydinger jobbar, utiöver sitt författarskap, som frilansande copywriter.
– Det har vidgat mitt skrivande och har varit positivt både för mitt yrkesutövande som copywriter och så klart som författare.
Att Eva Rydinger ?har valt att skriva om komplicerade familjerelationer har inte med författarens eget liv att göra.
– Jag har en jättebra relation med både min mamma och min dotter, så ”Härifrån till verkligheten” har inte med mitt liv att göra. Men jag är född observatör och jag tycker att relationer är spännande och intressanta. De är sällan okomplicerade, säger Eva Rydinger.


Boksläpp

Boksläpp av ”Härifrån till verkligheten” äger rum på Killbergs i Ängelholm den 7 maj.

Publicerad 04 April 2016 08:00